Cauwenborgh is gespecialiseerd in restauratie- en onderhoudswerkzaamheden aan monumentale panden en objecten. Daarnaast houden we ons steeds meer bezig met het verduurzamen van monumenten. Thema’s als duurzaamheid en circulariteit zijn inmiddels niet meer weg te denken en worden ook steeds belangrijker. Hier dragen we op onze manier graag een steentje aan bij! We maken monumenten energiezuiniger en toekomstbestendiger.
Monumenten ademen duurzaamheid en circulariteit
In wezen zijn monumenten al ontzettend duurzaam en dat heeft verschillende redenen. Ze hebben een lange levensduur, kunnen doorgaans gemakkelijk een andere functie krijgen en ze zijn gemaakt met herbruikbare materialen.
Eeuwen oud
Monumenten zijn vaak al eeuwen oud en hebben dus een lange levensduur. Ze zijn gemaakt met traditionele bouwmaterialen als stenen, cement en hout. Deze materialen gaan niet alleen langer mee, ze zijn ook eenvoudiger te herstellen. De impact op het milieu is hierdoor ook een stuk kleiner. Je kunt de impact namelijk verdelen over een langere periode en er zijn minder nieuwe bouwmaterialen nodig.
Herbestemmen
In de loop der jaren hebben veel monumenten een andere functie gekregen. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt als kantoor, woonhuis of museum. Op onze projecten pagina vind je verschillende voorbeelden hiervan. Verdiep je je in de geschiedenis van monumenten, dan zul je zien dat ze steeds aangepast zijn aan de veranderende wensen en behoeften van mensen.
Hergebruik van materialen
Monumenten zijn veelal gemaakt met traditionele, duurzamere materialen. Het ene materiaal is duurzamer dan het andere. Denk aan materialen als hout en cement. De grondstoffen hiervan raken nooit op omdat de natuur deze steeds opnieuw aanmaakt. Mits we hier goed mee omgaan en de natuur niet uitputten natuurlijk! Hierdoor is hout bijvoorbeeld duurzamer dan natuursteen. Terwijl natuursteen zelf ook duurzaam is vanwege de lange levensduur. Hetzelfde geldt voor glas. Glas is duurzaam omdat we dit steeds opnieuw kunnen recyclen zonder dat de kwaliteit ervan minder wordt.
Basisprincipes Monumentenzorg
Voor het verduurzamen en toekomstbestendiger maken van monumenten zijn vaak ingrijpende maatregelen nodig. Houd er rekening mee dat er bepaalde regels zijn waaraan je dient te voldoen. Daarom is het slim om van tevoren de afdeling Monumentenzorg van de gemeente te raadplegen. Natuurlijk kun je ook terecht bij Cauwenborgh voor advies. Houd in ieder geval rekening met de volgende uitgangspunten:
1. De maatregelen die je treft brengen zo min mogelijk schade toe aan het monument. Je kunt de maatregelen zo veel mogelijk terugdraaien of weghalen.
2. De materialen en constructies die je gebruikt passen bij het historische karakter van het monument.
Kleine inspanning, snel resultaat
Je kunt zelf al een aantal zaken doen die bijdragen aan duurzaamheid zonder dat daar ingrijpende maatregelen voor nodig zijn. Bijvoorbeeld het besparen van energie en water. Met een relatief kleine inspanning kun je al snel resultaat behalen. Goed voor het milieu, het comfort én de portemonnee. Hieronder geven we een aantal algemeen toepasbare tips. Meer informatie en tips vind je op de ‘Groene Menukaart’ en monumenten.nl.
Energie besparen
1. Stel de cv-ketel goed in, je bespaart energie door de cv-ketel- (≥ 80°C) en tapwatertemperatuur (≥ 60 °C) te verlagen;
2. Isoleer verwarmingsleidingen in onverwarmde ruimtes, zodat hier geen warmteverlies plaatsvindt;
3. Gebruik ledverlichting, hiermee verlaag je het verbruik van elektriciteit;
4. Verwarm alleen de ruimtes die je gebruikt en sluit de deuren om de warmte vast te houden en energie te besparen.
Water besparen
1. Plaats doorstroombegrenzers in kranen en/of het toilet, hiermee verminder je het waterverbruik;
2. Vang regenwater op om bijvoorbeeld planten water te geven of de tuin te besproeien.
Meer informatie?
Wil je meer weten over het verduurzamen van monumenten en wat Cauwenborgh hierin kan betekenen? Neem contact met ons op, wij vertellen je graag over de mogelijkheden.
Laat een bericht achter via het contactformulier op onze website, bel ons of stuur een e-mail: